Us passo l'enllaç
dijous, 23 de gener del 2014
dijous, 2 de gener del 2014
Al Subirats tasta'l
Per segon any vam participar el mes de desembre al Subirats tasta'l. Així com tots els diumenges, si fa bon temps, som al mercat de proximitat d'Ordal de 9 a 14 hores.
dimarts, 30 d’abril del 2013
Changlot Real
Història d'una varietat d'olivera.
A finals del segle XIX uns caçadors, veïns d'Aielo de Malferit, província de València, caçant a la serra d'Enguera van trobar uns rebolls d'olivera dels quals un els va cridar l'atenció ja que disposava de més envergadura i d'una gran producció que no corresponia al clàssic olivó dels ullastres silvestres, feia un fruit de bon calibre i de forma arraïmada.
Diuen que aquella singular "olivera" va ser traslladada al poble d'Aielo de Malferit i plantada entre altres varietats destacant sempre per les seves abundoses collites.
Un comerciant viverista de la localitat la va introduir al mercat nacional i internacional i encara avui dóna les seves bones virtuts als pagesos que la cultiven.
......
Diuen que aquella singular "olivera" va ser traslladada al poble d'Aielo de Malferit i plantada entre altres varietats destacant sempre per les seves abundoses collites.
Un comerciant viverista de la localitat la va introduir al mercat nacional i internacional i encara avui dóna les seves bones virtuts als pagesos que la cultiven.
......
La setmana passada, just abans de començar aquests dies de pluja, vam plantar 10 plançons de Changlot Real a una petita feixa; esperem com aquells pagesos d'Aielo de Malferit que també ens sorprengui les seves bondats i arreli a les nostres contrades.
dilluns, 8 d’abril del 2013
Plantant oliveres sevillenques
La varietat Sevillenca, també coneguda a València com a Serrana d'Espadan, forma part de la nostra col·lecció de varietats d'olivera des de fa temps, però avui hem incorporat uns nous plançons. Esperem que poguem recollir el seu fruit ben aviat.
Costa fins i tot de trobar-la als vivers, quan és molt fàcil trobar varietats llunyanes que poca cosa aporten a la millora dels nostres olis.
dimarts, 19 de març del 2013
Oliveres
Disposem d'una ampla col·lecció d'oliveres que porten centenars d'anys arrelant a la nostres contrades i també algunes varietats nouvingudes per enriquir el patrimoni vegetal.
Varietats per procedència geogràfica i característiques d'interès.
Varietats per procedència geogràfica i característiques d'interès.
Varietats penedesenques
Arboçana
De l'Arboç. Minoritària al Penedès fins que ha estat utilitzada en plantacions d'alta densitat. Maduració tardana. Oli fruitat i apreciat.Menya
Arrelada al Penedès, però el seu nom ve de la paraula "manyo" ens vol dir que va venir de l'Aragó. Les nostres oliveres Menyes tenen al voltat de tres segles. Maduració primerenca. Oli molt estable i ric amb polifenols.
Joanenca
100% penedesenca. Cultivada a les zones més muntanyoses , des dels freds del febrer de 1956 molt minoritària a la zona. Interessant
Varietats de les comarques barcelonines
Becarut
Varietat local de Martorell cultivada dispersament al Penedès. Varietat a protegir.
Corbella
Varietat local de la comarca del Bages. Minoritària. Oli molt equilibrat i fruitat.
Vera
Havia estat molt treballada a la falda de la muntanya de Montserrat. Avui molt minoritària i dispersa arreu.
Varietats de la resta de Catalunya
Arbequina
D'Arbeca s'ha estès per a tot Catalunya i per tota la península i pràcticament a tot el món. Comercialment és la més coneguda i el seu oli és reclamat pels consumidors. Oli fruitat i apreciat arreu, però mancat d'estabilitat.
Arracada
Minoritària a les comarques de Tarragona.
Empeltre
Molt treballada i estimada a les comarques tarragonines i a l'Aragó. Oli apreciat.
Farga
De les primeres oliveres que van arribar a Catalunya. Arbre rústic. Exemplars mil·lenaris a les comarques tarragonines.
Morrut
Varietat treballada al sud de les comarques tarragonines i a Castelló.
Sevillenca
També anomenada a València com a Serrana d'Espadan. No confondre amb Sevillana que són olives de taula.
Panisello
Varietat de les terres de l'Ebre. En recuperació.
Varietats d'altres indrets
Cornicabra
Varietat del centre de la península. Bones característiques organolèptiques.
Koroneiki
Varietat procendent de l'illa de Creta (Grècia). Oli molt estable i apreciat. De gust amarg i picant al paladar.
diumenge, 24 de febrer del 2013
divendres, 15 de febrer del 2013
Treball a les oliveres
Aquesta setmana hem començat a podar les oliveres. Fem una poda lleugera perquè penetri el sol i circuli l'aire, sense tallar massa brosta, perquè de les branques que talles segur que no hi culls olives.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)