Disposem d'una ampla col·lecció d'oliveres que porten centenars d'anys arrelant a la nostres contrades i també algunes varietats nouvingudes per enriquir el patrimoni vegetal.
Varietats per procedència geogràfica i característiques d'interès.
Varietats per procedència geogràfica i característiques d'interès.
Varietats penedesenques
Arboçana
De l'Arboç. Minoritària al Penedès fins que ha estat utilitzada en plantacions d'alta densitat. Maduració tardana. Oli fruitat i apreciat.Menya
Arrelada al Penedès, però el seu nom ve de la paraula "manyo" ens vol dir que va venir de l'Aragó. Les nostres oliveres Menyes tenen al voltat de tres segles. Maduració primerenca. Oli molt estable i ric amb polifenols.
Joanenca
100% penedesenca. Cultivada a les zones més muntanyoses , des dels freds del febrer de 1956 molt minoritària a la zona. Interessant
Varietats de les comarques barcelonines
Becarut
Varietat local de Martorell cultivada dispersament al Penedès. Varietat a protegir.
Corbella
Varietat local de la comarca del Bages. Minoritària. Oli molt equilibrat i fruitat.
Vera
Havia estat molt treballada a la falda de la muntanya de Montserrat. Avui molt minoritària i dispersa arreu.
Varietats de la resta de Catalunya
Arbequina
D'Arbeca s'ha estès per a tot Catalunya i per tota la península i pràcticament a tot el món. Comercialment és la més coneguda i el seu oli és reclamat pels consumidors. Oli fruitat i apreciat arreu, però mancat d'estabilitat.
Arracada
Minoritària a les comarques de Tarragona.
Empeltre
Molt treballada i estimada a les comarques tarragonines i a l'Aragó. Oli apreciat.
Farga
De les primeres oliveres que van arribar a Catalunya. Arbre rústic. Exemplars mil·lenaris a les comarques tarragonines.
Morrut
Varietat treballada al sud de les comarques tarragonines i a Castelló.
Sevillenca
També anomenada a València com a Serrana d'Espadan. No confondre amb Sevillana que són olives de taula.
Panisello
Varietat de les terres de l'Ebre. En recuperació.
Varietats d'altres indrets
Cornicabra
Varietat del centre de la península. Bones característiques organolèptiques.
Koroneiki
Varietat procendent de l'illa de Creta (Grècia). Oli molt estable i apreciat. De gust amarg i picant al paladar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada