divendres, 19 de febrer del 2016

Els clons d'Arbequina, veritat o enredada?



Jo sempre he estat una mica escèptic a que hi ha uns clons que tenen una millor genètica. 

L’olivera Arbequina va arribar a Arbeca des de Palestina i segurament deuria ser un arbre o en tot cas uns pocs, per tant la propagació vegetativa pot tenir molt poques diferències.
A qualsevol tros sempre hi ha un arbre que és més gran o que produeix més que el seu veí, però això no vol dir que tingui una genètica diferent, probablement té un cub de terra millor que el del seu costat i com totes les especies vegetals o animals si anem més ben alimentats ens desenvolupem més, produïm més, etc. No hi ha altre secret. 

Si tu registres un clon i propagues les seves bondats, et pot donar molts diners, i qui al final els paga és el pagès de torn que creu haver plantat quelcom millorat i difícilment hi ha evidències que aquest clon tinguin més producció, rendiment, qualitat del producte, etc. que la resta d’arbres de la mateixa varietat.  I senzillament tot va començar perquè va tenir la sort d’arrelar en un cub de  terra millor, i ara ens el volen vendre amb una etiqueta certificada de no sé quin color i a un preu aquest sí; ben millorat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada